Inspiration för att bli kreativ

När man arbetar med skapande verksamhet går det inte att rulla på i samma hjulspår, utan det krävs hela tiden nya infallsvinklar och idéer. Även konstnärer som verkar ha samma stil konsekvent utvecklas, det är bara det att det inte syns så tydligt. Den konstnär som inte tar till sig nya intryck kommer att degenerera tills deras stil blir en parodi på vad den en gång var, vilket är en fälla som jag är mycket medveten om och gör mitt bästa för att undvika.

Därför så kommer min inspiration inte främst från grafiker eller bildkonstnärer utan från helt andra håll. Jag försöker ta till mig intryck från så många olika områden som möjligt, områden som det kan vara väldigt svårt att se hur en grafiker kan ha nytta av. Men allting kan bli till en inspirationskälla bara man ser på den på rätt sätt – eller fel sätt! Mycket av min inspiration kommer från att jag misstolkar någonting, och sedan försöker förstå varför jag trodde som jag trodde.

Min stackars hjärna
En sak som jag upptäckte nyligen är objekt som har mer än tre dimensioner. I vår riktiga värld så har världen bredd, höjd och djup. Fyrdimensionella föremål har helt enkelt en fjärde dimension som vi inte kan föreställa oss. Jag vet, tiden brukar kallas den fjärde dimensionen, men det är inte den som avses här. Fyrdimensionella föremål har helt enkelt bredd, höjd djup – och något mer. Någonting vi inte riktigt kan föreställa oss med våra sinnen. De går dock att beräkna rent matematiskt och sedan avteckna i tre dimensioner. Det mest kända fyrdimensionella föremålet är tesserakten, känd från Avengers, och det är helt enkelt en fyrdimensionell kub.

Sådana grejor inspirerar mig, att försöka återskapa känslan av dem på något sätt, utan animation. Givetvis är det omöjligt, men det öppnar verkligen ens sinnen, eller hur? Och så är de otroligt fascinerande att titta på! Men det är inte bara avancerade matematiska modeller av fyrdimensionella geometriska former som inspirerar mig. Jag hittar ibland även inspiration i det enkla.

Små saker i det stora
En blogg som jag brukar kolla in då och då drivs av Carro Oco och handlar om mode, smink, smycken och mycket annat. Allting från ett perspektiv som skiljer sig från mitt, vilket är mycket bra. Hon har skrivit om förändring i hemmet genom att skaffa nya möbler (mer specifikt ett matbord) och hur spännande det är att få in någonting nytt i sitt liv, även något så ”enkelt” som ett bord. Det har fått mig att fundera på att göra likaledes: byta ut delar av min inredning för att se om hjärnan kommer in på nya spår. All förändring innebär ju att hjärnan får nya intryck, och nya intryck är roten till kreativitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *